Katalog chorób, w walce z którymi konieczna staje się antybiotykoterapia, stale się poszerza. Antybiotyki to obecnie najskuteczniejsza, sprawdzona i bezpieczna forma leczenia wielu zakażeń bakteryjnych. Ich mechanizm działania jest bardzo prosty: powodują śmierć bakterii lub oddziałują na nią w taki sposób, że ograniczają możliwość jej namnożenia. Z uwagi na fakt, że w zdrowym organizmie występuje około 2kg tzw. dobrych bakterii, należy szczególnie o nie zadbać w okresie terapii antybiotykiem.
Jakie środki osłonowe wybrać?
Osłona przy antybiotyku jest niezwykle istotna ze względu na ochronę mikroflory (zwłaszcza jelitowej), która ulega znacznemu osłabieniu podczas stosowania kuracji. Każdy, kto w swoim życiu stosował antybiotyki, przypomina sobie charakterystyczny stan po zakończeniu kuracji: osłabienie, problemy z wypróżnianiem, dolegliwości żołądkowo-jelitowe po jedzeniu czy stany grzybicze (paznokci, jamy ustnej czy miejsc intymnych). Wszystko to za sprawą ubytku bakterii i naruszenia mikroflory – niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Leki osłonowe są dostępne bez recepty i nie są drogie. To głównie probiotyki, czyli szczepy pożytecznych i potrzebnych bakterii, których zadaniem jest uzupełnienie mikroflory jelitowej oraz zapobieganie grzybicy. Warto przy wizycie w aptece poprosić o dobry probiotyk i brać go nie tylko w trakcie antybiotykoterapii, ale również długo po jej zakończeniu. Co ważne, konieczność uzupełniania mikroflory jelitowej dotyczy nie tylko dorosłych, ale również dzieci, które obecnie zdecydowanie częściej przyjmują antybiotyki niż jeszcze kilkanaście lat temu.
Naturalna osłona przy antybiotykoterapii
Terapię antybiotykiem i odbudowę mikroflory jelitowej warto wzbogacić naturalnymi produktami, które również w swoim składzie zawierają pożyteczne szczepy bakterii. Wśród najbardziej znanych należy wymienić nabiał w postaci dobrej jakości kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego czy zsiadłego mleka. Produkty mleczne zawierają w swym składzie potrzebne bakterie będące wynikiem fermentacji, dodatkowo działają łagodząco na śluzówkę żołądka i jelita. Ważne jest również, aby nie nadużywać nabiału, gdyż w większych dawkach może wspierać rozwijający się w organizmie stan zapalny. Drugim doskonałym probiotykiem są kiszonki. Obecnie coraz częściej doceniane i przygotowywane w polskich domach kiszonki, zawierają cały szereg pożytecznych bakterii wspierających cały układ pokarmowy. Do najchętniej przygotowywanych kiszonek należą: buraki, ogórki, kapusta czy jabłka.